SUNSHINE BLOGGER AWARD - TAGGED BY FLAVNESZ & SIS ANA SUHANA

by - 00:32

SUNSHINE BLOGGER AWARD

Beberapa minggu kebelakangan ni selalu nampak SUNSHINE BLOGGER AWARD selalu berlegar-legar diruang bacaan dan tanpa diduga dua wanita hebat (jujur dari hati) turut mencalonkan aku untuk blogger award ini. Terima kasih sangat sangat dan sangat untuk Anis dan Kak Ana. Cry me a river to both of you. Sobs  !

SUNSHINE BLOGGER AWARDThe rules:
1. Thank the person(s) who nominated you in a blog and link back to their blog.
2. Answer the 11 questions sent by the person who nominated you. 
3. Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions. 
4. List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog. 

Noted : first of all, I'm sorry because to avoid answering questions with using the full english writing idea. Some of the question took me a long time to think (you get me). Hope you're okey with my noob reason. Hehehe. Okey? Let's start 😉

Question from FLAVNESZ (http://razanahanis.blogspot.my)

1.Introduce yourself by stating 5 random facts about you.
⏩ Catlover, unpredictable emotions, dreamer, pistanthrophobia, hate smell of cigarette smoke.

2.The first impression when you found my blog.
⏩ "Chapter? Kenapa chapter". Macam gitu lah first impression Ira dulu (hehe sorry Anis) tapi lepas puas stalk baru la faham setiap cerita yang Anis ceritakan kepada yang lain akan dimasukkan chapter by chapter. Dah macam jalan cerita sebuah novel gitew. Hebat gilakk oi haha dengan english writing Anis very smooth. I'M JELLY YOU !

3.If your life is a novel, what would the title be?
⏩ Life in novel?  Rasa macam pertanyaan Ira diatas related dengan persoalan Anis yang ini kan kan kan? HAHAHA k gurau :p

Maybe "The Girl Who Lived in Her Imagination". Hmmm, tajuk dah ada dah boleh keluarkan satu buku lah gamaknya kahkah !

4.What makes you confident?
⏩ Clothes. Yes I will make sure everything that's always on-point.

5.What is your fantasy dream?
⏩ Duduk rumah goyang kaki tiap bulan duit ON masuk akaun lepastu boleh beli apa sahaja atau melancong ke mana sahaja sesuka hati sesedap rasa bersama keluarga dan kawan-kawan. Hahahaaa nama lagi FANTASY DREAM kennnnn ? Big sigh !

6.What is your favourite thing about earth?
⏩ Mother nature, rainforest and beach.The peace and quiet will uplift my mood and I'm really in love with sound of waves.

Psstt I'm Ganu girl ! Terengganu banyak pantai oi kalau sedih ke tension ke boleh selalu bawa diri ke sana.

7.How would you spend your "Me" time?
⏩ Bonding time with my lovely family. Also with my baby cat (part of family). Spending time lebih kepada bercerita tentang perkara yang terjadi seharian, bergosip atau berdebat pasal isu semasa (not really in serious mood) dan kalau rajin akan ke dapur (baking time) untuk kecahkan dapur hehehe.

8.Between the moon and the stars, which one would you pick and why..?
⏩ Can I pick both moon and star? Kenapa bulan, sebab Ira ibaratkan seseorang yang akan ada dengan kita susah dan senang. It about SINGLE ONE. Dan kenapa bintang pulak, ia diibaratkan orang sekeliling yang ada untuk menceriakan ataupun merosakan mood kita. Haa kerana tanpa mereka yang bermacam perangai tu "we never become a better person physically and mentally". I'm right ?

9.Who could inspire you the most? and Why?
⏩ Ibu. Yes my mom and she's the one. Walaupun dia "sorang-sorang" tapi sangat kuat semangat untuk besarkan keluarga kecil ini. Walaupun ibu kata pada kami adik beradik ibu tak tahu itu dan ini, Ibu berdikari dengan sendiri untuk melangkah dan berdiri dengan berani. Walaupun jauh dari keluarganya sendiri, tapi ibu selalu kata "Allah ada, Dia jaga kita". And her spirit I keep it in my mind everywhere I go. Hiks !

10.First thing you notice in a person?
⏩ Her/his in character. Then Ira akan assume sendiri dia ni orangnya macam gitu macam gini tanpa cuba kenal dulu hahahahaha. At the end, tidak semua sama seperti yang Ira fikirkan pada mulanya. Opss, my bad ! Hihi

11.A song that describes you.
⏩ Little Do You Know by Alex and Sierra. More describing about me and my terrible feelings. Ouchh !



Question from SIS ANA SUHANA (http://bajetciputselerabesar.blogspot.my)

1. One BEST word to describe yourself.
"Tak kenal maka tak cinta, dah kenal terjatuh cinta pulak" Ops ! HAHAHA. Sebab Ira selalu dapat (dah boleh dikategorikan wajib) first impression dengan orang yang baru nak kenal-kenal dicop "SOMBONG". Sebenarnya Ira sangat tak reti nak mulakan perkenalan and my round face ni tak reti nak senyum dengan orang tak dikenali. No wonder lah kan kena cop sombong. Dah biasaaaaaa. Tapi bila sekali dah kenal dengan Ira, hmmm taknak lah kan puji diri sendiri pulak!

Pesanan mesra; make sure kalau terjumpa Ira, please make your move first k (bajet kau diva ke Ira hiks) :p

2.  What is the BEST achievement you proud of?
⏩ Hmmm Ira rasa kan banyak kot pencapaian yang membanggakan yang "BEST" tu bagi Ira antaranya lepas SPM dapat sambung belajar dalam bidang yang Ira minat dengan result yang tak berapa nak "flying colors". Alhamdulillah. Lagi dapat grad Diploma pada masanya walaupun time FYP dah rupa gaya orang nak kena extend semester huhu. Alhamdulillah. Lagi lepas grad beberapa bulan tanam anggur yang tak berbuah gigih pergi walk-in interview untuk pertama kalinya dan berjaya. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya :)

3. If you have a chance to go travel for free, where would you go? why?
⏩ Mecca and Bora-bora Island. Mekah memang impian wajib kot lagi la kalau boleh pergi free kan. Bora-bora sebab jatuh cinta dengan view yang sanagt cantik dahtu dikenali pulak sebagai pulau cinta giteww hehe.

4. Between winter, spring, summer and autumn which one would you choose and why?
⏩ I choose the spring, because sure my day will be more cheerful with fresh and blooming flowers. Berjalan dan menikmati keindahan alam dengan gembira bila kiri dan kanan ditemani bunga. Pasti mampu ubah hari-hari yang suram kepada ceria. Cewahh!

5. Any habits do you have?
⏩ Saying goodbye to my bed in the morning hahahahahaha

6. What do you find attractive in people?
⏩ Stay humble, talkative and have good sense of humor.

7. What is you favorite Disney character?
⏩ "Have faith in your dreams and someday your rainbow will come smilling through"-Cinderelle

8. Are you saving or spending?
⏩ Both. I will saving much if I do not have to spending. But when I'm spending I don't know where it goes.

9. On scale 1 - 10, how friendly you are?
⏩ Alamak, tak tahu lah nak letak diri sendiri dalam skala berapa. So I give a chance, it up to you to assume me as well. Hahaha

10. Between cockroaches and lizard, which one you afraid most?
⏩ Lipas. Sekali dia dah mula buka sayap dan terbang boleh histeria kawe nih.

11. What do you expect from blogger friends about your blog?
⏩ Honestly sorry, because I'm not a full time blogger. Yang mampu bercerita dan berkongsi setiap hari seperti sahabat-sahabat blog yang lain. Cuma apa yang Ira harapkan setiap apa yang Ira publish, tak banyak mungkin sedikit info atau pandangan peribadi dapat diterima dengan baik. Dan sekiranya ada yang tak kena atau salah dimata yang lain tapi seolah betul je dimata Ira. Sangat berbesar hati untuk ditegur secara berhemah. Jangan serang terus tau hati saya "fragile" huuuuu. 

Uishh panjang pulak, dah macam ucapan award betul ni ehehe.

Thats all thank you. 

"Ehemmm what happened when I broke the rules? May I? Hahahahaha maaflah kepada si owner award sebab tak memenuhi permintaan pulak. Alamak, boleh ditarik balik award ni sebab dah langgar peraturan kan. Cehh drama queen pulak. Ira tak tahu nak calonkan siapa memandangkan semua dah dicalonkan. Haiyaaa. So harap halal ajelah ye. Feel free kepada sesiapa nak menjawab 22 soalan di atas. Kredit kepada sis Anis dan Sis Ana ye. Have fun."

You May Also Like

19 comments

  1. hahaha jawapan yang last sekali tu memang panjang dari yang lain. feeling2 terima anugerah betul tu hehe. Saya pun nak juga duk goyang kaki tapi duit masuk ni (refer jawapan no. 5)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala tak apa kan hahahaha. Kalau lah mampu fantasy bertukar reality hmmmm

      Delete
    2. hehehe betul tu. kalau fantasy boleh jadi realiti sanggup minta pintu suka hati doraemon!

      Delete
  2. Sedap pula lagu tu, first time dengar, hahahahaha.

    Eh ira ni mai bagi 9 markah untuk friendly, lagi 1 tu simpan kot2 jumpa depan2 nak tengok dulu friendly ke pemalu. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aihhh kalau 9 skalanya jumpa depan depan turun tangga 1 terus pemulaannya agaknya hehehehe :P

      Delete
  3. Thanks Ira sudi jawab soalan kak Ana tu. 😘😘😅❤😘

    Comelnya part say goodbye to the bed. Hehe.

    Alhamdulillah atas semua pencapaian Ira. Semoga terus maju pada masa hadapan. 😘



    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahhaa. samasama Kak Ana 😘

      InshaaALLAH aamiin heheee

      Delete
  4. 7. wow cinderella, hehe, me i think gonna be 'let it go'. hehehe. Salam perkenalan ira ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Do You Want to Build a Snowman?' HEHEHE !

      Salam kenal jugak awak :)

      Delete
  5. BV paling takut cicak. T^T
    lipas okay lagi kalau tak terbang. hahahhaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ira tak kisah kot dengan cicak cuma geli jelaa tapi kalau lipas ni dia punya jalan laju uihh kita pun boleh kalah hahahha

      Delete
  6. elsa pun dapat soalan dari kak ana suhana jugak! hikhik. best baca semua jawapan awak hehe

    singgah :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/sunshine-blogger-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih hehehehe.

      Okey noted nanti singgah :D

      Delete
  7. samalah Fatina pun takut & geli gila dengan lipas..nampak je memang berbatu-batu lah larinya hehe :)

    btw, Hai, Ira :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha betul. Boleh bergegar satu rumah kerana sekor lipas hehe.

      Hai too Fatina :D

      Delete
  8. lipas busuk cicak geli both tak suka hahaha

    ReplyDelete
  9. thank you for willing to answer all of my questions..! XD
    #1 for both mine and kak ana answers:are we a match from heaven?Serius perangai serupa.. hahahahahah..
    #2: Well, you managed to get why "chapters" correctly.. haha
    #6: weh jeles weh dengan orang duk ganu.. Dr zaman sekolah memang bercita-cita nak kawen dengan org ganu, or keje kat ganu just sebab nak dekat dgn pantai.. huu.. Q_Q
    Basically, I could relate with almost all of you answers.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiyakkk ingat Ira ni pelik rupanya tak kesorangan ye. YES. Okey masuk geng ! Hee

      Anis meh Ira tolong carikan calon sini nak, berminat pm tepi listkan ciri-ciri yang dicari? hahahahaa JK :p

      Delete